Bij stress en burnout klachten wordt je meestal doorverwezen naar een psycholoog of coach. Samen met deze professional ga je, heel kort samenvat,  in kaart brengen waar de klachten vandaan komen, hoe je er mee om kan gaan en plan van aanpak voor de toekomst. Dat is natuurlijk een prima en helpende aanpak.

Eén van de symptomen bij stress en burnout is vermoeidheid. Heb je dan eigenlijk wel de energie om steeds maar weer de diepte in te gaan met jezelf? Je weet dat het belangrijk is, en bent gemotiveerd om aan je zelf te werken.  Maar zeg nou eens eerlijk:  Heb je er ook de energie voor of ben je gewoon te moe?

Het volgende advies is om te blijven bewegen. Dat is superbelangrijk omdat vermoeidheid minder wordt door bijvoorbeeld te wandelen. Je bent het hier vast mee eens maar als je eerlijk bent, is het lastig om jezelf opgestart te krijgen om te gaan bewegen.

Je voelt je geestelijk, lichamelijk en emotioneel uitgehold, uitgeput maar bent bewust dat praten en bewegen heilzaam zijn voor je herstel. Hoe kom je uit deze vicieuze cirkel?

Je lichaam wordt aangestuurd door hormonen. Bij langdurige stressklachten wordt het hormoonstelsel ontregeld. Dat heeft gevolgen voor de prikkeloverdracht  in de hersenen en zenuwbanen waardoor bijvoorbeeld vermoeidheid ervaren wordt. Het lichaam geeft eigenlijk aan dat er te sprake is van een tekort aan stofjes om al die stress te kunnen verwerken.

Is daar dan een oplossing voor? Jazeker. Je kunt je lichaam ondersteunen met voeding en soms ook supplementen dat gericht is om je organen te ondersteunen en te prikkelen.

Rineke Dijkinga is iemand die zich daar erg in verdiept heeft en mooie boeken met informatie over voeding en hormonen plus  recepten heeft geschreven. Dit boek kan ik je van harte aanraden.

In mijn coaching trajecten neem ik het stuk over hormonen altijd mee. Iemand die “leeg” is, zal eerst weer meer energie moeten krijgen om het cognitieve stuk aan te kunnen pakken.

Wil je een idee krijgen van een hormoon test? Ik werk o.a. met de Bravermantest. Op verzoek stuur ik je de digitale test persoonlijk toe. Na invullen krijg je gelijk de uitslag. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll to Top